Official Tutobies Blog by Aimi Rahim

ENTRY ABOUT LINKS TUTO F'BOOK TWITTER BLOG +1 NEWER OLDER +FOLLOW

Tutorial : Add Follower Widget Cara Baru (Blogskin)




Assalamualaikum . Penggunaan follower widget ni sangat penting tau berbanding korang guna button follow tumblr tuh . Kadang button tuh tak dapat berfungsi . Jadi , lebih baik korang guna followers widget ni . 

Contoh

1. Korang kene tukar dari classic template ke template designer dulu . 
2. Done ? Dashboard > Design > Edit layout
3. Bagi yang dah add followers widget . Tak perlu add a gadget lagi . Okay , bagi yang takde . Add a gadget > Followers
4. Tekan Add dan Save . 
5. Faham ? Sekarang , View Blog korang . Dan tekan Ctrl + U serentak untuk lihat page source . Nanti ada code banyak - banyak kan ? 
6. Tekan F3 dan cari code friendconnect

click untuk tumbesaran

7. Sekarang , copy code bermula dari <script type="text/javascript"> sehingga locale: 'en'}, skin); </script></div>
8. Dah ? Pastekan code yang korang copy tu dalam notepad dulu 
9. Sekarang korang boleh convert ke classic template semula . Boleh rujuk >SINI<
10. Okay , now korang copy and paste lah code dalam notepad tuh dekat mana mana bahagian yang korang nak
11. Preview & save . 
p/s : kalau tersekat dekat mana mana step . Bagitahu ye ? :)
Credit to : AtiQah

0 Comment[s] |