Monday, 13 May 2013

Tutorial : Live Preview Dalam Post 2



Assalamualaikum . Tutorial kali ni korang kene buat blog baru tau . If macam menyusahkan , korang boleh live preview tanpa perlu buat blog baru kat >SINI< . Okay , sekarang ni ikut step di bawah untuk buat live preview dalam post cara kedua . 

1. Korang perlu buat blog baru hanya untuk LIVE PREVIEW sahaja . 
2. Done ? Then , tukar ke classic template . Tak tahu ? Boleh rujuk >SINI<
3. Sekarang , Dashboard > Template
4. Kalau ada code , buang semua okay ?
5. Sekarang copy code kat bawah ni


<html>
<head>
<link rel="shortcut icon" href="URL favicon" />
<title>LIVE PREVIEW</title>
<style type="text/css">
<base target='_blank'/>
#navbar-iframe {
display: none !important;
}
body{
background:url(http://i.imgur.com/UAKAi.png);
background-attachment: fixed;
}
.pocetit {
padding:5px 5px 5px 30px;
background-repeat:no-repeat;
font:30px arial;
color: #000;
text-align:center;
}
.blogger-labels{display:none}
</style> 
<Blogger>
<br><br><br>
<div class="pocetit"><$BlogItemTitle$></div>
<br>
<$blogitembody$>
</Blogger>
</div>
</head>
</html>


6. Paste code tadi dalam ruangan template blog korang

oren : icon favicon
hijau : Title
biru : URL background
pink : Jenis Font

*Guna BG yang seakan - akan putih . Kalau tak pandai nak buat live preview , boleh ke >SINI< . Ikut sampai step ketiga je okay ? 

Credit to : AtinTory

0 comments: