Official Tutobies Blog by Aimi Rahim

ENTRY ABOUT LINKS TUTO F'BOOK TWITTER BLOG +1 NEWER OLDER +FOLLOW

Tutorial : Pisahkan Main Wrapper



Assalamualaikum . Tahu apa tu main wrapper ? Buat dulu tutorial ni kalau nak tahu macam mana rupanya . Aimi tak guna template designer . Kalau tak suke , korang jangan lah save ye ? :) Peringatan : Hanya untuk simple and denim template sahaja . Mohon alert ! 

Simple Template
1. Dashboard > Template > Edit HTML 
2. Press F3 dan cari code .post {
3. Delete code yang aimi tunjukkan kat bawah ni :- 

click untuk tumbesaran

4. Kalau takde code yang sama macam tuh . Kalau ada yang lebih kurang macam tuh , delete lah ye ? 
5. Sekarang , copy code kat bawah ni
background: #FFFFFF;
margin:2.0px;
padding:8px 8px 8px;
border:1px solid #000000;
border-bottom:1px solid #000000;
border-width:1px 1px 1px;
-moz-border-radius-topright: 20px;
border-top-right-radius: 20px;
-moz-border-radius-bottomright:20px;
border-bottom-right-radius: 20px;
-moz-border-radius-topleft: 20px;
border-top-left-radius: 20px;
-moz-border-radius-bottomleft: 20px;
border-bottom-left-radius: 20px;
border-bottom:1px solid #000000;
border-width:3px 3px 3px;
 6. Paste kat bawah code .post { tadi
7. Preview & save

Denim Template
1. Dashboard > Template > Layout
2. Press F3 dan cari code .post {
3. Delete code yang lebih kurang sama or memang sama dengan bawah ni 

click untuk tumbesaran

4. Copy code kat bawah ni
margin:2.5em 0.75em;padding:2px;font-size: 95%;background: #FFFFFF;border-top-left-radius: 25px 25px;border-top-right-radius: 25px 25px;border-bottom-left-radius: 25px 25px;border-bottom-right-radius: 25px 25px;border: 3px dotted #000000;
 5. Paste dekat bawah code .post { tadi
6. Preview & save


Merah : Warna background. Better pilih warna putih. Korang bolehlah try-try untuk puaskan hati.
Biru : Pattern border, korang boleh pilih antara solid / dashed / dotted.
Hijau : Ketebalan border.
Oren : Korang boleh edit sikit dengan menukar nombor tu kalau yang Aimi bagi tak sesuai. Ye lah, setiap blog kan berbeza?
Ungu : Warna border.
Code warna di >SINI<

Credit to : Amalina

0 Comment[s] |