Friday, 19 April 2013

Tutorial : Cara Buat Copy Coding




Assalamualaikum . Kalau korang perasan , bila penganjur buat segmen atau contest sekarang . Rata - rata ramai yang buat copy coding ni sebab nak promote dan nampak entry tuh menarik sikit . Takde lahh "klik banner untuk join" je kan ? *macam aimi selalu buat :P* Okay , sekarang jom kita belajar macam mana nak buat copy coding ni . Classic template boleh , template designer pun boleh :)

JANGAN TINGGAL SATU STEP PUN ! 

1. Buat entry segmen macam biasa 
2. Dah siap ? Okay , ikut step bawah untuk dapatkan code segmen
3. Post settings > Permalink > Copy link tu . Tak faham ? 

click untuk lebih jelas

4. Backlick kan banner segmen dan tajuk segmen dengan link segmen yang korang copy tadi . Faham ?
5. Okay , sekarang kita nak copy code entry
6. Lihat di bahagian atas kiri entry . Klik "HTML" dan copy semua code tu
7. Pastekan dalam NotePad dulu
8. Sekarang , copy code bawah ni . Ni untuk kotak code segmen 
<span style="font-size: xx-small;">
<textarea cols="30" name="code" onclick="this.select();trackSelection()" readonly="readonly" rows="10">

* isikan butiran coding entri di sini *

</textarea>
</span>
 9. Gantikan * isikan butiran coding entri di sini * dengan code yang korang paste dalam NotePad tadi . Contoh :


10. Then , kita nak masukkan kotak segmen dalam entri segmen
11. Letak arahan "Copy Coding Entry Yang Disediakan Ini :"
12. Klik pada HTML dan cari ayat arahan tadi
13. Pastekan code no 8 tadi di bawah ayat arahan tadi . PASTIKAN KORANG DAH IKUT ARAHAN NO 9 !

click untuk tumbesaran

14. Untuk centerkan kotak segmen tu . Tambah code <center> sebelum dan </center> selepas code no 8 tuh . Tak faham ? 



15. Dah ? Klik "Compose" untuk lihat hasilnya . Jadi tak macam ni ? 


16. Korang dah boleh Publish entry ! Yeayy ! ^^
17. Minta tolong korang klik >SINI< sebagai tanda terima kasih . Hoho . 

Credit to : MiaLiana

2 comments:

MiaaeDorra said...

mana nak cari post setting >< tak jumpa . lupa

siti amilia yaman said...

tqvm dear...jadi akk buat...nti join contest akk eh...esok akk launch...tq...

http://www.kisahamy.com/