Official Tutobies Blog by Aimi Rahim

ENTRY ABOUT LINKS TUTO F'BOOK TWITTER BLOG +1 NEWER OLDER +FOLLOW

Tutorial : Disable Open Page Source





Assalamualaikum . Hari ni aimi just nak share kat korang bagaimana cara nak disable page sourse . Kalau korag letak disable ni dalam blog, mungkin akan mengurangkan kadar copy-cats utk men-copy design dlm blog korang . Haa , suka tak ? Ok! Jom mulakan ,

Template Designer , Simple, etc
1. Dashboard > Design > Edit HTML
2. Tekan Ctrl + f serentak dan cari code <body>

Template Classic / Blogskin
1. Dashboard > Template > Edit HTML
2. Tekan Ctrl + f serentak dan cari code <body>
3.Then, korg delete code tu dan gantikan dgn code ini
<body oncontextmenu='return false;' onkeydown='return false;'>
4. Save

Take note : Tuto hanya sesuai untuk blog yang tiada tutorial, sebab dia disable pengunaan keyboard sepenuhnya.



Credit to : AtiQah

2 Comment[s] |